Yüksel Motosiklet
27 Mart 2021 motosiklet Türleri 2

Motosiklet Türleri ve Motosiklet Seçimi

Motosiklet Türleri

Motosiklet Türleri ve Motosiklet Seçimi

İlk defa motosiklet almaya , değiştirmeye ve ya çeşitlendirmeye karar verdiniz. Bilinçli bir alışveriş için piyasadaki  motosiklet türlerini iyi anlamanız, karar vermenizi kolaylaşacaktır. Piyasada farklı kullanım amaçlarına uygun çok fazla motosiklet mevcuttur. Bayiye gitmeden önce temel hatlarıyla motosiklet türlerini inceleyelim.

Standart  Motosiklet : Basit bir tasarım ve geniş kullanım amaçlarına uygun olduğu için çok tercih edilir. Deneyimsiz yeni sürücüler için ilk motosiklet olarak önerilmektedir. 125cc’den 1000cc’ye kadar varyasyonları mevcuttur. Bagaj, depo çantası, takılabilir ekstra koltukları ile çok yönlüdür. Koltuk yüksekliği kısa ile orta aralıktadır. Bu motosiklet çeşidi yeni başlayanlar için çok büyük değil, deneyimli sürücüler için küçük değildir.

Crusier : Chopper olarak da bilinen bu motosiklet çeşidi seyir için tasarlandı. Tipik olarak alçak sele yüksekliğine sahip olmasıyla şehir içi kullanıma müsaittir ve ek bagajla bir hafta sonu yolculuğunda da kolaylıkla kullanılabilir. Motor hacmi markaya bağlı değişmektedir. Genellikle görüntüsü, aksesuarları ve kolay şekillendirilebilmesi için tercih edilir. Bu türde akla ilk gelen marka Harley Davidson olmaktadır.

Sport Bike : Bu motosiklet türü, ergonomisi sayesinde öne yatma kabiliyeti ile virajları hızlı ve çevik bir şekilde alır. Diğer motosikletlerden ayıran özelliği, manevra kabiliyetini artırmak için alüminyum ve ya daha hafif malzemelerden yapılmış olmasıdır. Koltuk yüksekliği, kaportası ve ayak mandalları yatmalarda zarar görmemesi için daha yukarıda yerleşir.  Motosikletle yapılabilecek her şeyi yapmak için yeterli güce sahiptir. Birkaç ek aksesuarla hafta sonu yolculuklarında da kullanılabilir (fakat bazı görüşlere göre uzun yolculuklarda kullanmak rahat olmadığı için tercih edilmemelidir.).

Touring : Bu motosiklet diğerlerinden daha büyüktür ve uzun mesafeli yolculuklar için tasarlanmıştır. Tek seferde saatlerce yolculuk yapmanızı kolaylaştıracak ergonomiye sahiptir ve geniş saklama alanlarına sahiptir. Sürüş sırasında rüzgarın ve hava koşullarının olumsuzluklarını engellemek için geniş kaportaya sahip olmakla birlikte motor boyutu yeterince geniş olup otoyolda rahatlıkla seyahat edebilmenizi sağlar.

Sport Touring : Bu tür spor ve tur motorlarının karışımı olan bir motosiklet türüdür. Koltuk yüksekliği olarak tur motosikletlerinden daha uzun, spor motosikletlerinden daha geniş saklama alanlarına sahiptirler. Motor boyutları genellikle orta aralıktadır, büyük olanları da mevcuttur. Uygun ekipmanlarla kısa hızlı bir yolculuk ve ya daha uzun soluklu seyahatler için rahatlıkla tercih edilebilir.

Dual Sport (Adventure Sport) : Bu tür motosikletlerde yeterli far, korna ve off-road motosikletinden daha agresif süspansiyona, daha çıkıntılı tekerleklere sahiplerdir. Koltuk yüksekliği  arayolları bulabilmek ve tali yollarda rahat hareket edebilmek için genelde daha yüksektir. Genellikle sınırlı depolama alanlarına sahiptirler fakat arzuya göre ek ekipmanlarla donatıla bilinirler. Dolu dolu bir hafta sonu için yeterli güce sahip değildirler fakat gerekli ekipmanlarla uzun yolculuklara çıkabilirler.

Off-Road : Bu tür motosikletler off-road yapabilmek için tasarlanmıştır. Derin çukurları ve sarsıntıları atlatabilmek için yüksek koltuğa ve süspansiyona sahiptirler. Işıkları ve dönüş sinyalleri olmadığı için binicilik noktasına taşınmaktadır. Otoyollarda ve şehir içi yollarda kullanmak güvenli değildir. Hafif olan bu motosikletle eğimlerden tırmanabilir ve zorlanmazsınız.

Scooter : Ailenin küçük üyesi olan bu  motosiklet türü alçak koltuğa sahip olmaları ve yere yakın olmaları sayesinde şehir içinde rahatlıkla gezebilmenizi sağlamaktadır. Motor hacmi de küçüktür. Olumsuz hava koşullarına uygun değillerdir. Yeni sürücüler için şehir içinde kolay kullanım sunmakta olduğundan tercih edilebilmektedir. Küçük kaportaya sahip olmakla birlikte sınırlı depolama alanları vardır.

Maxi Scooter: Scooterlara göre daha büyük olmaları, motor hacimleri genellikle 250cc’den fazla olmalarıyla farklanıyor. Olumsuz hava koşullarına uygun değillerdir. Daha geniş saklama alanları ve koltukları, rüzgar etkisini azaltan yapısı sebebiyle uzun yolda konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Bu  motosikletler boyutlarından dolayı deneyimli sürücülerin kullanmaları daha uygun görülmektedir.

Moped : Scooterla karıştırılan bu tür teknik olarak farklıdırlar. Elektriklikli motorları, 50cc ve ya daha az motor kapasiteleri olabilmektedir. Hafif çerçeveye sahiptirler, saklama alanları genellikle yoktur ve güçleri sınırlıdır. Olumsuz hava koşullarına uygun değillerdir. Retro sevenlerin ve şehir içinde romantik bir gezintiye çıkmak isteyenlerin tercihi olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yanıt yazın