İyi durumda olan ve evraklarında sıkıntı olmayan bir motosiklet bulursanız, ikinci el motosiklet satın almak çok değerli olabilir.
40 yıllık servis deneyimi olan Yüksel Usta ikinci el bir motosiklet satın alırken akılda tutulması gereken en büyük şeyin bu süreçte acele etmemek olduğunu söylüyor. “İnsanlar acele ediyor ve sadece bütçelerine uyan ilk motosikleti satın almak isteyebiliyorlar. Ancak bu her zaman karlı veya avantajlı olmayabilir. Bunun yerine, fiyat aralığınıza uygun doğru motosikleti bulmak için zaman ayırmalısınız” Diyor. İşte yapmanız gerekenler
1-Motosiklette Hasar Kontrolü Yapın
Motosikleti görsel olarak inceleyin ve herhangi bir büyük çizik veya çentik olmadığından emin olun. Gaz tankına özellikle dikkat edin; ezikse değiştirilmesi gerekebilir. Egzoz borularına da bakın ve metalde motosikletin aşırı ısındığını gösterebilecek mavileşme olup olmadığını kontrol edin.
2. Motosikletin Lastikleri Kontrol Edin
Yüksel Usta “Parmaklarınızı lastik oluklarına sokun” diyor. “Parmağınızın ucunu kapatıyorsa, iyi durumda.” Aksi takdirde veya lastikler bir tarafa veya diğer tarafa aşınmışsa, hizalamada bir sorun veya muhtemelen bükülmüş bir tekerlek olabilir. Ayrıca çamurluğun lastiğe temas etmediğinden emin olun, bu anormal veya düzensiz aşınmaya neden olabilir.
3. Motosikletin Motor Sesini Dinleyin
Ses düzgün ve temiz olmalıdır. Gevşek bir cıvata kadar basit bir şey olabilecek veya daha büyük bir sorunun göstergesi olabilecek herhangi bir vuruntu veya tıkırtıyı dinleyin. Ayrıca rölantiye dikkat edin; kaba sesler, gazla ilgili bir sorun olduğunu veya motorun bir süredir çalışmadığı anlamına gelebilir.
4. Motosikletin Yağını Kontrol Edin
Yağ göstergesine baktığınızda veya yağ çubuğunu çıkardığınızda, koyu kahverengi, yarı saydam bir yağ görmeniz gerekir. Yağ siyahsa, yakın zamanda değiştirilmemiştir. Ayrıca, birincil contada bir sorun olduğunu (veya daha kötü bir şeyi) gösterebilecek yağ sızıntısı için motosikletin altını da kontrol edin.
5. Motosikletin Kilometresini Kontrol Edin
Kilometre sayacının üzerinde makul km olduğundan emin olun. Tümü sıfır veya tuhaf bir şekilde düşük kilometre, tüm hız göstergesinin değiştirildiği ve motosikletin “gerçek km bilinmeyen” olduğu anlamına gelebilir. Yani motosikletin km si ile oynanmış demektir. Bu da motorun performansı ve ömrü konusunda sizi yanıltabilir.
6.Motosiklete Ait Evrakları İsteyin
Motosiklet bir kaza mı geçirdi veya büyük onarımlar mı oldu? Geri çağırmalar oldu mu? Araç Kimlik Numarasında veya VIN’de (direksiyon boynunda dikey olarak bulunur) bir arama yapmak size motosikletin geçmişi hakkında bilinen her şeyi, bunun çalınması da dahil olmak üzere söyleyebilir. Ayrıca üzerinde bir ipotek olup olmadığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
7. Motosikletle Bir Test Sürüşü Yapın
Motosikletin sizin boyunuza uygun olup olmadığından emin olmak için motosikletin üzerine oturun; Denge için ayaklarınızı yere düz bir şekilde koyabilmelisiniz. O halde kısa bir yolculuğa çıkın – sadece bir km bile yeterli. Yüksel Usta “Motosikletin rahat olduğundan ve senin için çok ağır olmadığından emin ol” diyor. Motosiklete hükmedebilmen önemlidir
8-Motosikleti Kontrol Ettirin
Motosikleti satın almadan önce motosikleti dışarıdan bir tamirciye kontrol ettirin. Adıyaman da yaşıyorsanız Yüksel Usta size bu konuda da destek olacaktır.
9. İkinci El Motosiklet Fiyat Araştırması Yapın
İstenen fiyatın adil olup olmadığını belirlemek için benzer modellerin aynı aralıkta fiyatlandırıldığından emin olun. Motosiklet bayilerini ve internetteki ikinci el motosiklet satış sitelerini kontrol edin ve istenen fiyat çok yüksek veya düşük görünüyorsa nedenini sorun. Fiyatın yüksek olduğunu düşünüyorsanız, pazarlık etmekten çekinmeyin
Motorsiklet türleri hakkında yazımızı okumak için tıklayınız
Kiracıların ortak buluşma noktası www.kiracısikayetleri.com